sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Mikä on "pina"? Pitkäkarvainen (nahka) sileäkarvainen collie.

Pina on kielenkäyttöön vakiintunut lyhenne ja tarkoittaa pitkäkarvaista nahkaa, eli molemmilla sileäkarvaisilla vanhemmilla on pitkäkarvageeni ja osa pennuista on pitkäkarvaisia. Turkki on harvoin ihan kahden pitkäkarvaisen vanhemman jälkeläisen tasoa, yleensä australianpaimenkoiran turkin mittainen, hapsukarvat ovat vaan pidemmät kuin ausseilla.
 
Pennut rekisteröidään sileäkarvaisiksi, mutta aikuisena terveen paperit saaneet ja ulkonäkökriteerit täyttävät voidaan siirtää pitkäkarvaisen collien rekisteriin. Siirtoa ei tarvitse tehdä, pinan kanssa voi harrastaa ja saada tuloksia samalla lailla kuin nahkankin kanssa, ainoastaan näyttelykehästä ei voi saada valionarvoon vaadittavaa tulosta H=hyvä. Näyttelytuloksen EH=erittäin hyvä, pina voi kuitenkin saada pitkäkarvakehästä mikäli koiran rakenne, turkki ja korvat ovat ok.

Suomen collieyhdistyksen sivuilta kopioitu jalostustoimikunnan Pina-siirtosääntö:

Sileäkarvaiseksi rekisteröidyn ilmiasultaan pitkäkarvaisen koiran siirtäminen pitkäkarvaiseksi 1.1.2014 lukien

Ennen ulkomuototuomarin arviointia seuraavien ehtojen on täytyttävä:
- koiralla on virallinen voimassaoleva silmätarkastustulos (yli 1v), tulos cea-vapaa tai crd (ei colobomaa tai ablaatiota tai muita vakavia löydöksiä).
- koira on virallisesti lonkka- ja kyynärkuvattu ja täyttää niiden osalta PEVISA-ehdot
Kun em. terveystulokset näkyvät KoiraNetissä, otetaan yhteys jalostustoimikunnan sihteeriin. Tämän jälkeen ulkomuototuomari voi esittää siirtoa rodusta toiseen joko näyttelyn yhteydessä, jalostustarkastuksessa tai erikseen järjestettävässä katselmuksessa. Ko. ulkomuototuomarilla tulee olla arvosteluoikeudet sekä sileä - että pitkäkarvaiselle collielle.
Arvioinnin tekevä ulkomuototuomari arvioi ja toteaa seuraavien ehtojen täyttyvän: koira on yleiskunnoltaan hyvä, terverakenteinen ja luonteensa puolesta lähestyttävissä. Tämän lisäksi koiran tulee olla rotutyypiltään oikea, siten että ko. tuomari voisi arvioida antavansa koiralle näyttelyn laatuarvostelussa arvosanan EH (poislukien karvan pituus).
Ulkomuototuomarin annettua lausunnon ja ehdotettua rodusta toiseen siirtoa, SCY:n jalostustoimikunta lähettää esityksen rodusta toiseen siirrosta SKL:n toimistoon.

Aikuinen pina-narttu FF Edge Of Heaven, Miru, 15.2.2015 kuva Alina Riionheimo
Miru 16 vuorokauden ikäisenä, 26.3.2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Loppukesän pentuhaaveita

Final Fantasy's Just Add Magic, Kikka "Kolmonen" on astutettu. Hän tapasi juhannuksena heilansa Riemumielen Hurjasusi Kuunvalo...